Radarlara TSE Denetimi
Kırşehir Bilim, Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü, Hız İhlal Tespit Donanımlarına Uygunluk Değerlendirmesini Türk Standartları Enstitüsü’nün Yapacağını Bildirdi.
Karayollarında trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla mobil ve sabit Hız İhlal Tespit Donanımları (HİTD) ile yapılan hız kontrollerinde hatalı ölçüm yapılmasının önlenmesi amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Hız İhlal Tespit Donanımları Muayene Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bu kapsamda hâlihazırda kullanılan ve yeni kullanıma alınacak HİTD’lerin yerinde ve laboratuvarda doğruluğunun tespiti ve muayenesi için uluslararası uygunluk değerlendirme kuruluşu yetkisine sahip olan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yetkilendirildi.
Kırşehir Bilim, Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, TSE; uluslararası kabul edilen referans cihazlar ile sabit HİTD’lerin kontrolünü yerinde, mobil HİTD’lerin kontrolünü ise laboratuvar ortamında yapacak.
Muayene sonucunda doğru ölçüm yapan donanımların kullanımına izin verilecek, hatalı ölçüm yapan donanımlar ise mühürlenerek gerekli işlemlerin yapılması amacıyla ilgili idareye teslim edilecek.
Kontroller ilk, periyodik, ani, şikâyet ve stok muayeneleri şeklinde gerçekleştirilecek.
TSE’den HİTD’lerin yerinde ve laboratuvarda doğruluğunun tespiti ve muayenesi için uluslararası uygunluk değerlendirme kuruluşu yetkisine ilişkin yapılan açıklamada, “İlk muayene; yeni yapılan veya parçaların birleştirilmesi suretiyle meydana getirilen HİTD’lerin satışa veya kullanılmaya başlanmalarından önce veya ithal edilen HİTD’lerin yurda sokulmaları sırasında veya periyodik, ani, şikâyet ve stok muayeneleri sonunda damgaları iptal olanların tamir ve ayarlanmalarından sonra yapılan muayenedir. İlk muayenenin geçerlilik süresi bir yıldır. Periyodik muayene, HİTD’ler için yapılan genel muayene olup geçerlilik süresi bir yıldır. Bu süre son muayenenin yapıldığı tarihten itibaren başlar. Ani muayene, Bakanlık ve il müdürlüklerinin görecekleri lüzum veya ihbar üzerine HİTD’lerin bulundukları yerlerde habersizce yapılan muayenedir. Şikâyet muayenesi HİTD’lerin doğru çalışıp çalışmadığını tespit etmek üzere, kullanıcının veya diğer bir kimsenin yazılı müracaatı üzerine yapılan muayenedir. Stok muayenesi ise ilk muayene damgasını taşıdıkları halde satılmayıp depo, atölye, imal ve satış yerlerinde veya kullanılmasına ihtiyaç duyulmayarak stok halinde bulundurulan cihazların periyodik muayene süreleri içinde tekrar muayeneye tabi tutulmalarıdır” denildi.
Piyasada kullanımda olan HİTD’lerin muayenelerinde tip onay şartı aranmayacak. Ancak söz konusu HİTD’ler için kullanıcısı tarafından hazırlanacak damga planlarının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na onaylatılması gerekecek. Bu işlemlerin, yönetmeliğin tüm maddelerinin yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2018 tarihine kadar tamamlanmış olması gerekecek. Damga planları onaylanan HİTD’ler için, servise müracaat edilerek muayene işlemlerinin yaptırılması zorunlu olacak. Bu HİTD’lerin muayenelerinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar yaptırılması şartı aranacak.