Kırşehir, KOP Eylem Planı kapsamından yararlanabilmek için projelerini gözden geçirecek…
2016 yılı Eylül ayında Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na dahil olan Kırşehir, KOP Eylem Planı’na entegre olma sürecine girdi.
İstişare toplantılarına başlayan ve Yozgat’ta Eylem Planı proje önerilerini masaya yatıran KOP Başkanlığı, Kırşehir’de kamu yatırım programında yer alması öngörülen projeleri de inceleyecek.
7 Eylül 2016 tarih ve 2016/9140 kararnameye ilişkin Bakanları Kurulu Kararı ile Konya Ovası Projesi’ne (KOP) dahil edilen Kırşehir’de, Kırıkkale ile birlikte KOP eylem planına entegrasyonunun sağlanması amacı ile çalışma başlatıldığı bildirildi.
Kırşehir’in KOP Eylem Planı kapsamına alınması için önerilen projelerin proje sahibi kuruluşlar ile tartışılması amacı ile 12 Nisan 2017 Çarşamba günü saat 09.30’da Ahi Evran Üniversitesi Yunus Emre Balo Salonun’da Çalıştay düzenlenecek.
Çalıştay projelere ilişkin tartışmalar, sektörel olarak oluşturulan tarım, sulama, kültür, turizm, sosyal ve ekonomik kalkınma çalışma gruplarında eş zamanlı olarak gerçekleşecek.
KIRŞEHİR’İN KOP PROJELERİ KONUŞULACAK
Kalkınma Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan ve 2016 yılında Kırşehir’inde dahil edilmesiyle faaliyet alanındaki il sayısı 8’e yükselen KOP İdaresi’nin görev sahasına dahil olan yeni illerin KOP Eylem Planı’na entegrasyonu için yoğun olarak çalıştıklarını söyleyen Başkan İhsan Bostancı, toplantı ve çalıştay ile Kırşehir için KOP Eylem Planı kapsamında yapılabileceklerin masaya yatırılacağını açıkladı.
Toplantıda, Kırşehir ilinin KOP Eylem Planı’na entegrasyon için gelen projelerin değerlendirileceğini belirten Başkan Bostancı, şunları söyledi:
“İlk etapta Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinden oluşan KOP Bölgesine, 2016 yılı Haziran ve Eylül aylarında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararları ile Nevşehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale illeri eklenmiş ve İdarenin sorumluluk sahasında bulunan il sayısı 8’e, KOP Bölgesi’nin toplam yüzölçümü ise 95 bin 579 kilometreye ulaşmıştır. Dört ilimizde uygulanan KOP Eylem Planı’na yeni illerimizin entegrasyonu için Kalkınma Bakanlığımızın talimatlarıyla Kırşehir’inde içinde olduğu illerdeki yerel ve merkezi kurum ve kuruluşlardan proje önerilerini istedik. Toplanan proje önerileri Başkanlığımız tarafından Onuncu Kalkınma Planı, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi, bölge planları ve ilgili diğer plan ve programlarda belirtilen amaç ve hedefler doğrultusunda değerlendirildi ve önceliklendirildi. Gelmiş olduğumuz aşamada ise Valiliklerimizle de istişareler içinde projeleri öneren kuruluşlarla bir araya gelip projelerin tartışılacağı çalıştaylar düzenleyeceğiz. Çalıştayda sektörel olarak projeler incelenecek ve öneriler alınacaktır. Aynı zamanda Kırşehir ilimizde saha ziyaretleri ile önerilen projeler yerinde incelenecek, Kırşehir’in kalkınması için kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde hep beraber çalışacağız.”
Bölgesel kalkınma alanındaki mevcut yaklaşımın, ekonomik büyüme sonucunda ortaya çıkan gelir ve refahın tüm bölgelere dengeli bir şekilde dağılması olduğunu belirten KOP Başkanı İhsan Bostancı, “Bölgesel kalkınma vizyonu, kurumsal altyapısı ve politika araçları ile yeniden tanımlanmıştır. Başta geri kalmış bölgelerimiz olmak üzere bütün bölgelerin rekabet gücünün artması, ulusal kalkınmaya en üst düzeyde katkı verebilecekleri şekilde organize olmaları ve potansiyellerinden yararlanmalarına yönelik çalışmalar yürütülmüş ve yürütülmektedir” dedi.
Başkan İhsan Bostancı, “Eylem planları, bölgelerimizin ihtiyaç ve potansiyeli temelinde, yerel dinamiklerin aktif katılımları sağlanarak, katılımcı bir anlayışla oluşturulmaktadır. Onuncu Kalkınma Planı ile birlikte ulusal boyuttaki kritik müdahale alanlarını ve bu alanlara yönelik
stratejileri ortaya koyan Öncelikli Dönüşüm Programları (ÖDÖP), Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (BGUS) ve Bölge Planları, Eylem Planı çalışmalarında göz önüne alınmış, bölgesel eylemlerin ulusal politikalar ile uyumlu olmasına azami ölçüde dikkat edilmiştir. Kalkınma iz bağımlı bir süreçtir. Bu nedenle tarihte ilim, sanat ve ticarette kalkınmış bir bölge olan mevcut KOP coğrafyasının yeniden kültürel, sosyal ve ekonomik olarak bir cazibe merkezi haline gelmesine katkı sağlayacak çalışmalar yürütmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bu amaçla genişleme öncesinde görev sahamızda yer alan dört ilimiz için hassasiyetler göz önüne alınarak hazırlamış olduğumuz Eylem Planı’nda beş gelişme ekseni belirlenmiş olup, söz konusu eksenler altında 92 eylem ve çeşitli kurumların sorumluluğunda bulunan 243 proje yer almaktadır” diye konuştu.
Comments
comments