MİNİK ELLERDEN BÜYÜK PROJELER

Kırşehir Cacabey Ortaokulu öğrencileri tarafından 4’üncüsü düzenlenen 4006 Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim fuarı açıldı. Birbirinden yetenekli öğrenciler yapmış olduğu çalışmaları ziyaretçileri ile buluşturdu. Okulun giriş katında bulunan fuarda, güneş enerjisi ile elektrik üretimi, element eşleştirme tablosu, doğa koruma projesi gibi proje ve araştırma çalışmaları yer aldı. 250 öğrenci ve 22 tane öğretmenlerin […]
Manşet Haberleri - 25 Nisan 2019 15:50
MİNİK ELLERDEN BÜYÜK PROJELER

Kırşehir Cacabey Ortaokulu öğrencileri tarafından 4’üncüsü düzenlenen 4006 Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim fuarı açıldı. Birbirinden yetenekli öğrenciler yapmış olduğu çalışmaları ziyaretçileri ile buluşturdu.

Okulun giriş katında bulunan fuarda, güneş enerjisi ile elektrik üretimi, element eşleştirme tablosu, doğa koruma projesi gibi proje ve araştırma çalışmaları yer aldı. 250 öğrenci ve 22 tane öğretmenlerin rehberliği ile gerçekleştirilen fuarda, birbirinden güzel 28 proje sergilendi. Birbirinden yetenekli öğrenciler yapmış olduğu çalışmaları ziyaretçileri ile buluşturdu.

Cacabey Ortaokulu olarak akademik, sosyal, kültürel sportif faaliyetlerde başarıdan başarıya koşan bir okuluz diyen Cacabey Ortaokulu Müdürü Hayati Barça,

“Bizler başarının sadece bunlarla değil aynı zamanda ilimle, bilim ve fenle desteklenerek bilimsel düşüncelerin ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Yeryüzünde hiçbir icat sıfırdan var olmamıştır. Bu çalımalar büyük buluşların ilk basamağı olacaktır.
TÜBİTAK 4006 bilim fuarı bir yarışma etkinliği değildir. Öğrenmeye istekli, merak eden, araştırmacı, bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlayan öğrenme metotlarından biridir. Bu ortamda araştırmasını sunan öğrenciler, üretebilmenin heyecanını, ürettiğini başkaları ile paylaşmanın coşkusunu ve bunların kendisinde oluşturduğu özgüven duygusunu yaşayacaktır. Bilim fuarları, genç beyinlerin bilimin önemini kavrayıp, birçok teorik bilginin gerçek yaşamdaki işleyişini fark etmelerini sağlar.
Okulumuzda gerçekleştirilen bu fuarlar, öğrencilerin kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri konular üzerine araştırma yapabilecekleri, araştırmalarını sergileyebilecekleri, eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortam oluşturulmasını amaçlanmaktadır” dedi.
“EĞİTİM ÜRETMEKLE OLUR, ÜRETİM DE BİLİMLE OLUR”
Biz başka milletlerin buluşlarıyla değil kendi insanlarımızın buluşlarıyla övünmek istiyoruz. Bunun içinde çok çalışacağız vurgusu yapan Okul Müdürü Barça,
“Bilim Fuarımızda 28 proje yer almaktadır. Geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimize imkânlar verildiğinde ne kadar güzel projeler çıkardığını göreceksiniz”

ÖĞRENCİLER YAPTIĞI PROJELERİ TANITTI
Güneş enerjisinden paneller yardımı ile elektrik üretimi projesini yapan 8. sınıf öğrencileri Aleyna Demir ve Atilla Başsaatçi proje tanıtımını yaptı. Tanıtım hakkında bilgiler veren Aleyna Demir, “Güneş panellerimizi perdeye bağladık ve bu perde sayesinde evimizin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Bu perdeler hem elektrik maddiyatını ortadan kaldırıyor hem de evimizin elektrik ihtiyacını karşılıyor” diye konuştu.
ÖĞRENCİLER ZORLANDIĞINI SÖYLESE DE BİRBİRİNDEN FARKLI PROJELER ORTAYA KOYDU
Projenin çalışma mantığını anlatan 8. sınıf öğrencisi Atilla Başsaatçi, “bakıldığında normal bir perde gibi dursa da aslında öyle değil. Ön tarafta bulunan yani dışarı bakan tarafta duran güneş panellerimiz, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek elektrik enerjisi üretir ve bu elektrik enerjisini aküde depolar. Daha sonrasında voltaj artırıcı olan invertörümüze bağlar. İnvertörümüz ise voltajı artırarak evimizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi, elektriği sağlar. Biz bu projeyi yaklaşık 4 hafta içerisinde tamamladık. Biraz zorlandığımız dönemler oldu ama değdi” dedi.
KIRŞEHİR’İN MUTFAK KÜLTÜRÜ TANITILDI


Cacabey Ortaokulu’nda düzenlenen fuarda bilimsel projelerin yanı sıra Kırşehir’in yöresel yemekleri de tanıtıldı. Kırşehir’in mutfak kültürünün tanıtılması, yeni nesillere aktarılması ve sürekliliğinin sağlanması amacıyla fuarda yerini alan Kırşehir’in yöresel yemekleri öğrenciler tarafından yapıldı ve davetlilere tanıtıldı.
“YÖRESEL YEMEKLERE İLGİ GİTTİKÇE ARTIYOR”
Kırşehir’e ait lezzetlerin tanıtıldığı ve bir zenginliğin oluştuğunu belirten Okul Müdürü Barça, “Kırşehir’in yemekleri çok önemlidir. Yöresel yemeklere ilgi gittikçe artıyor. Bu anlamda bizim bu kültüre ait yemek kültürü bakımında çok ciddi bir zenginliğimiz var. Buna sahip çıkmamız lazım. Bizim yerel yemeklerimiz hem damak tadı hem sağlık bakımında oldukça önemli bir yer tutuyor. Ülkemiz bölgesiyle yöresiyle hepsi güzeldir. Tabi Kırşehir’in mutfağı bir başka güzeldir. Bunların içerisinde son dönemde yöresel tuvallak çorbası öne çıkıyor’’ dedi.
Fuarı gezen davetliler aynı zamanda müziğe doydu. Enstrüman eşliğinde türkü söyleyen öğrenciler davetlilere unutulmaz bir fuar yaşattı.

Comments

comments

BENZER HABERLER