Kırşehir TSO ve Ziraat Bankası Arasında Tedarik Zinciri Finansmanı İşbirliği
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Ziraat Bankası arasında imzalanan “Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı” protokolü kapsamında Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü arasında protokol imzalama programı düzenlendi.
YILMAZ: “ÜYELERİMİZE NEFES ALDIRILACAK”
İçinde bulunduğumuz korona virüs salgın döneminin ticari hayatı olumsuz etkilediğini ifade eden Başkan Yılmaz, “Bu zorlu süreçte üyelerimiz büyük sıkıntılar yaşadı ve yaşamaya da devam ediyor. Çatı kuruluşumuz olan TOBB’un önderliğinde Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası olarak içinde bulunduğumuz bu zorlu süreci üyelerimizin daha rahat atlatması için elimizi taşın altına koyarak çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Ziraat Bankası ile imzalayacağımız protokolle, nakit sıkıntısı çeken üyelerimizin finansman ihtiyacını karşılarken, üretimde ve ticarette de devamlılığı sağlayacak yeni bir iş birliğine gideceğiz. Söz konusu protokol, ekonomik olarak sıkıntılı günler geçiren üyelerimize bir nebze olsun nefes aldırılacak” dedi.
“ÖDEMELER 18 AYA ULAŞAN ESNEK VADELENDİRME İLE YAPILABİLECEK”
“Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı” kapsamında Ziraat Bankkart ile ekonomiye kazan-kazan anlayışını getireceklerinin altını çizen Başkan Yılmaz, “Tedarik Zincirinin işleyişini ve devamlılığını kolaylaştırıyoruz. Alıcı ve satıcının güven içinde alışveriş yapmasının önünü açıyoruz. Bu sayede, üreticiler veya satıcılar, tahsilat ile uğraşmadan güven içinde mallarını satabilecek. Sattıkları mal bedelini, alacak riski taşımadan, Ziraat Bankası garantisiyle peşin ya da taksitli alacaklar. Böylece nakit akışını öngörülebilir hale getirmiş olacaklar. Alıcılar da uygun vade ve maliyette finansman temin ederek, tedarik ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Ödemelerini 1,5 seneye ulaşan esnek vadelendirme ile yapacaklar. Böylece nakit akışlarını rahatlatacaklar. Yani kısaca, mal almak gerekince, bu kart ile para ödemeden satın alma yapılıyor. Satıcı da bu kimdir diye endişe etmeden malını güvenle satıp, parasını bankadan tahsil ediyor. Ziraat Bankası tarafından, ciro ve kredibiliteye göre belirlenecek limitler dâhilinde üyelerimiz bu sistemden faydalanabilecek. Böylece, artan korona virüs vakaları nedeniyle yeni tedbirlerin alındığı bu dönemde, nakit akışlarını rahatlatmış olacaklar” şeklinde konuştu.
“BU DÖNEMDE ANLAMLI BİR PROTOKOL”
İçinden geçtiğimiz dönemde birlik ve beraberliğe daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirten Başkan Yılmaz, “Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınından ülkemizde ciddi seviyede etkileniyor. Yaşanan süreç ekonomik olarak ticari hayatı sarsıyor. Daha fazla dayanışma ruhuna ihtiyacımız olduğu böyle bir dönemde Ziraat Bankası ile yaptığımız bu protokol daha da anlam kazanıyor. Bu vesileyle, imzalanan protokolün tüm üyelerimize ve KOBİ’lerimize hayırlı olmasını temenni ederken, üyelerimizi bu avantajlı finansman imkânından yararlanmaya davet ediyorum. Projenin hayata geçmesindeki katkılarından dolayı TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu, Ziraat Bankası Aksaray Bölge Yöneticisi Recep Özdemir, Ziraat Bankası Aksaray Bölge Yöneticisi Yardımcısı Osman Akbulut, Kırşehir Ziraat Bankası Merkez Şube Müdürü Alper Tütüncü, Kırşehir Ziraat Bankası Yenice Şubesi Müdürü Hakan Yalman ve Kırşehir Ziraat Bankası Yenice Şubesi Müdür Yardımcısı Deniz Çalışkan’a teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.
KARŞILIKLI İMZALAR ATILDI
KTSO Başkanı Mustafa Yılmaz ve Genel Sekreteri Pınar Demir ile Ziraat Bankası Aksaray Bölge Yöneticisi Recep Özdemir, Ziraat Bankası Aksaray Bölge Yöneticisi Yardımcısı Osman Akbulut, Kırşehir Ziraat Bankası Merkez Şube Müdürü Alper Tütüncü, Kırşehir Ziraat Bankası Yenice Şubesi Müdürü Hakan Yalman ve Kırşehir Ziraat Bankası Yenice Şubesi Müdür Yardımcısı Deniz Çalışkan tarafından karşılıklı imzalar atıldı.
Projenin ana amacı tedarikçi ve alıcıların banka üzerinde oluşturulan kapalı devre bir sisteme tanımlanarak, alım-satım işlemlerinin Ziraat Bankası garantörlüğünde gerçekleştirilmesi olup böylece tahsilat konusunda her iki tarafın da riski sıfıra indiriliyor.
Ürünün satıcılar (tedarikçi) açısından faydaları:
Tahsilat riskinin sıfıra indirilmesi
Esnek vade ve taksit imkânları ile daha fazla satış yapabilme imkânı
Ürünün alıcılar açısından faydaları:
Finansmana kolay erişim: Ödemeleri taksit ve vadeler ile yapma imkânı
Kredi/çek kullanmadan kendi tedarikçisi ile banka üzerinden ticaret yapması
Artan kredi limitleri
Sistem:
Alım-satım işlemleri POS cihazları üzerinden işlemektedir.
Tedarikçilerin (Satıcı), POS cihazlarına özel bir yazılım yüklenecektir.
Alıcılara ise, ticari kredi kartı tahsis edilecektir.
Bu proje ile tedarikçiler mal teslim ettiği ve alacak kaydettiği firmaların ödemelerini POS cihazı aracılığıyla iki farklı seçenek ile alabilecektir.
Esnek vade seçeneği
Eşit taksit seçeneği
Örnek olarak;
Tedarikçi, 100.000 TL’lik bir mal sattığında, pos cihazına 18 aya kadar aylık ya da 3 aylık eşit taksitlerle ödeme alabilecek,
Aynı şekilde tedarikçi, 100.000 TL’lik mal satışını, tıpkı bir çek gibi maksimum 540 gün olmak üzere vadeli bir şekilde yapabilecektir. Bu durumda 540 gün sonra yapacağı tahsilatta herhangi bir problem yaşamayacaktır çünkü muhatabı artık banka olacaktır. Tahsilatı da bankadan yapacaktır.
Kart limiti tahsisatı bankacılık koşullarına firmanın risk durumuna göre banka tarafından belirlenecektir. Herhangi bir üst limit bulunmamaktadır.
Herhangi bir sektör kısıtlaması yoktur. Oda ve borsa ile sektör meclisi üyesi firmalarımız bu imkandan faydalanabilecektir.
Bu sistem sadece tedarik zincirinde birbirine entegre olmuş ticari işletmeler arasında uygulanacak olup, her satış bu kapsamda değerlendirilemeyecektir.
Örnek vermek gerekirse, bir otel işletmesine gıda tedariki sağlayan bir ticari işletme otel işletmesinin sahip olduğu Bankkart üzerinde vadeli satış yapabilecektir.