Kırşehir’de Yeni Yapılanmayla Öncelik İnsan
Şehrimizi Tamamen Değiştirecek Proje ile Daha Konforlu Alanlarla Birlikte Daha Sağlıklı Bir Yaşam Sürdürülecek…
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin bir şehrin yapı taşlarından biri olan altyapı çalışmalarını tamamlamasının ardından şehrin çehresini yenileyecek peyzaj projesi ile modern ve konforlu bir şehirle birlikte daha sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi öngörülüyor.
Şehrimizde Şubat ayında Kırşehir trafiğine dahil olan 252 araç ile toplam araç sayısı 63 bin 991 olan ve bunun 36 bin 582’isini oluşturan otomobiller trafik akışını olumsuz etkilerken, yeni peyzaj ile birlikte trafik çilesinin yaşanmayacağı Kırşehir’de ulaşımda birinci sıraya bisiklet konulacak.
Belediye’ye bisiklet ile gidip-gelmeyi taahhüt eden Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Kırşehir’de bisiklet kullanımını arttırarak hem sağlık, hem ekonomi, hem trafik açısından önemli bir adım atılacağını ifade etti.
Şehrimizde artan araç sayısı ve trafikteki sorumsuzluk, kuralsızlık çileye dönüşürken, Kırşehir Belediyesi’nin yapmayı taahhüt ettiği 9 projede toplam 3 bine yakın aracı barındırabilecek otopark ile birlikte yenilenen şehir merkezinde trafik akışını rahatlayacak.
Kırşehir Belediyesi Yeni Belediye Binası Altı Otoparkı ile 300, Kız Meslek Lisesi Altı Otoparkı ile 250, Ahilik Araştırma Merkezi Otoparkı ile 300, Ulu Camii Otoparkı ile 185, Gezegen Evi ve Bilim Merkezi Otoparkı ile 150, Şehir İçi Minibüs Terminal Otoparkı ile 250, Cumartesi Pazarı Otoparkı ile 100, Banka Evleri Otoparkı ile 300, Eski Sanayi Kentsel D. Otoparkı ile 270 araç olmak üzere toplam 2 bin 105, genel toplam da ise 2 bin 645 aracın otopark kullanımını sağlayacak.
İlk günkü azim, kararlılık ve heyecanla hizmetlerine devam eden Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, 2017 yılında değişimin devam edeceğini ifade ederek, öncelik sıralamasında insanın birinci sırada yer alacağını söyledi.
Cephe Düzenlemesi Projesi ile şehrimiz caddelerinin daha nezih bir görüntüye sahip olacak şehrimizde Mehmet Ali Yapıcı Bulvarı, Terme Caddesi, Aşıkpaşa Bulvarı ve Mehmet Ali Altın Bulvarının altyapı çalışmasının bitirilmesi ile birlikte yol düzenleme, kaldırım, cep otoparkı, bisiklet yolları, akıllı şehir sistemleri, orta refüj düzenlemesi ve peyzaj gibi çalışmalar yeniden yapılacak.
Işıklandırma, aydınlatma, kaldırım, yeşil alanların tamamen değişeceği peyzaj projesinin Temmuz ayı itibarıyla başlamasını planladıklarını belirten Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “Kırşehir’de birinci kıymetli olan şey araba. Biz yeni planlama, yeni yapılanmayla birinci sıraya insanı koyacağız. Çok güzel bir proje hazırladık. Her santimetrekareyi projelendirdik. Bir senedir çalışıyoruz proje üzerinde. Birinci sıraya bisikleti koyduk, Kırşehir’de bisiklet kullanılacak. Uluslararası standartlarda, Hollanda ya da Almanya’ya gittiğinizde bisiklet yollarını nasıl görüyorsanız Kırşehir’de de onu göreceksiniz. 1,20 bir şeridin genişliği, bazı yerlerde 2,40 yan yana şeritler geçecek. Kaldırımın durumuna göre bazı yerlerde bir şerit sağ, bir şerit sol taraftan geçecek. Mutlaka yeşil bant olacak. Çöp sistemi komple şehir merkezinde değişecek, yerkonlar olacak. Aydınlatma direkleri de komple değişecek. Peyzaj komple yenilenecek ve değişecek. Bisiklet birinci sırada olacak ve ben de Belediye’ye bisikletle gidip geleceğim. Kırşehir bisiklet kullanmaya çok uygun bir topografyaya sahip. Kışın da kullanılıyor. Ben Aralık ayında Hollanda’ya gittiğimde kışın, ayazda insanlar bisiklete biniyor. Bisiklet hem sağlık, hem ekonomi, hem trafik açısından son derece önemli. Bisiklet kullanımını arttıracağız” açıklamasında bulundu.
Başkan Bahçeci, Kırşehir’in çehresini değiştirecek projeyi şöyle anlattı:
“Şehre girişten itibaren bisiklet yolu standartlara uygun şekilde 2,5 metre yapılacak. Birinci esasımız bisiklet, ondan sonra yaya, yeşil alan, ondan sonra da araba. Şehri girişte bisiklet yolumuz iki şeritte gidiyor, gidiş-geliş şeklinde 2,40. Bazı yerlerde ayrılacak, bir taraftan gidiş, bir taraftan geliş olacak. Kaldırımın genişliğine ve yolun durumuna göre bunu planlayacağız. Yolumuz hep iki şerit olacak. Uygun yerlere de araba cepleri koyduk. Park olmayacak. Geniş olan yerlerde oturma alanları olacak. Yol kenarındaki ağaçlarımıza dokunmayacağız. Kaldırımlarımız granit ve bazalt olacak. Kavşaklar da değişecek.
“Bisiklet yolu her yerden gelecek. Komple şehri bisiklet yolu ile birbirine bağlayacağız, bisiklet kullanacağız. Bisiklet parkları da yapacağız. Hem ekonomik açıdan, hem sağlık açısından bisiklet son derece önemli, hep birlikte kullanacağız. Şehrimizde karbonmonoksit oranını düşüreceğiz. Bisiklet yollarının geçişlerini, ışığını ayarlayacağız. Yaya geçişleri dışında geçiş olmayacak. Alışacağız. Bu kadar sık yaya geçişi olmaması lazım.
“Belediye Kavşağımızda yollarda park olmayacak, araçlar çift gidip, çift gelecek. Park en hassas konumuz olacak. Elektronik takip sistemi ile park edildiğinde cezası kesilecek. Belli saatlerde belli serbestlikler bırakılabilir, bunu İl Trafik Komisyonu belirleyecek. Ceplerde de sınır olacak. İstedikleri gibi park olmayacak sabahtan akşama kadar. Ücret de yok. Örneğin 15 dakika sınır konulacak ve 15 dakika geçtiğinde plakaya otomatik ceza kesilecek. Biz sistemi kuracağız, Emniyet işletecek. Trafik akışı engellenmeyecek. Amacımız trafik akışını sağlamak, parkı kaldırmak, ama cep olan yerlerde sınırlamaları koyarak bir kullanım standardı getirmektir. Şehir merkezinde araba kullanımını çok zorlaştıracağız. Bütün duraklar şehir merkezinden geçecek. Biz istiyoruz ki otobüs kullansın herkes. Müftülük civarı, Atatürk Caddesi ve civarını ilk olarak tek yöne oturttuktan sonra mutlaka diğer bölgelerde de olacak. Bu bir süreç ister. Bu işleri basınımızın aracılığıyla insanları bilgilendirerek yapacağız, yapmamız gerek. Belli zaman sonra yapılacaktır mutlaka. Uzun Çarşı da tamamen trafiğe kapatılacak. Uzun Çarşı da ciddi, güzel bir düzenleme yapacağız.
“Modern bir şehirde konforlu bir hayat sürmeyi istiyorsak, trafik problemi yaşamak istemiyorsak bizim bu sistemi radikal bir şekilde, hiçbir şekilde geri adım atmadan uygulamamız lazım. Tüm Türkiye’de birçok şehir bu sorunu yaşıyor ve bunu çözebilmiş şehir şu anda yok. İddialı söylüyorum biz çözeceğiz. Geri adım atmayacağız. Net olacağız, her şeyi düşüneceğiz. En ince ayrıntısına kadar yapacağız, yollarda projelendirilmemiş bir santimetre yok. Biz altyapıyı bu proje için yaptık. 3 yıl sonra kanalizasyon ya da MEDAŞ ya da jeotermal gelip de şehri tarumar etmesin diye bu çileyi çektik. Bu projeyle birlikte bütün yollar, kaldırımlar, sinyalizasyon, çöp sistemi, aydınlatma her şey, ama her şey baştan aşağı değişecek. Atatürk Caddesi’ne giriş artık yok, burayı kapatıyoruz. Atatürk Caddesi tek yön, çarşıya geliş yönünde olacak. Dolaşım ringleri oluşturulacak tek yön şeklinde. Tek yönleri de kapanla kontrol etmeyeceğiz, yine kamera olacak. Bunların hepsi bu sene hayata geçirilecek. 3 ay içinde asfalt işini bitirmiş oluruz. Haziran ayında da kaldırımlar başlayacak. Şimdi biz bir kat asfalt atacağız. En son kaldırımlar bittikten sonra son aşınma tabakasını, bazalttan kaymak tabakasını atacağız, cila çekeceğiz. Sarkmalar olabilir. Şehir merkezimiz bu yılsonunda yenilenmiş olacak.”