Kırşehir’in Rekabetçiliği Gelişiyor
Hayvan yetiştiriciliği ve kaliteli et üretiminde Türkiye’de önemli bir yere sahip Kırşehir’in yol haritası belirlendi…
Ekonomi Bakanlığı tarafından “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE)” kapsamında desteklenen “Kırşehir’i Hayvancılıkla Dünyaya Açıyoruz Projesi” ile Kırşehir’in rekabetçiliği gelişiyor.
Hayvan yetiştiriciliği ve kaliteli et üretiminde Türkiye’de önemli bir yere sahip Kırşehir’de başlatılan “Kırşehir’i Hayvancılıkla Dünyaya Açıyoruz” projesiyle başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurt dışına ihracat yapılması hedeflenirken, proje kapsamında öngörülen rekabetçiliğin geliştirilmesi noktasında çalışmalar devam ediyor.
Yaklaşık 3 yıl sürecek proje sonunda 50’nin üzerinde büyükbaş hayvan potansiyeli olan 100’den fazla işletme ile diğer hayvancılık işletmelerinin dünyaya açılmasının sağlanması öngörülürken,
UR-GE kapsamında Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanlığı tarafından hazırlanan “Kırşehir’i Hayvancılıkla Dünyaya Açıyoruz Projesi”ne dahil olan firmaların temsilcileri bir araya geldi.
Projenin ileri aşamalarında yapılması gerekenler konusunda görüş alışverişinde bulundu.
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun da katıldığı toplantıda proje kapsamında yapılacak olan eğitim ve danışmanlık faaliyetleri konusunda yol haritası belirlendi.
Bilindiği gibi UR-GE kapsamında Kırşehir TSO tarafından hazırlanan “Kırşehir’i Hayvancılıkla Dünya’ya Açıyoruz Projesi”ne dahil olan Kırşehir’de hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri Şubat ayı içerisinde Paris Sial Fuarı’na katılmışlardı.
Projenin ilk ayağında ihtiyaç analizi kapsamında hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar için stratejik plan hazırlama çalışmaları için paydaşlar Ahiler Kalkınma Ajansı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Özbağ Tarım Kredi Kooperatifi, Kırşehir Tarım Kredi Kooperatifi, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ahi Evran Üniversitesi, Kırşehir Ticaret Borsası ile derinlemesine görüşmeler yapılmış, TÜBİTAK Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı uzmanları tarafından sektörde faaliyet gösteren diğer firmalar ile anket çalışmaları yapılmıştı.
Proje kapsamında firmaların kapasitesini geliştirmek ve rekabet güçlerini artırmak amacı ile firmalara hayvancılık sektörü ile alakalı eğitimler verilecek. Aynı zamanda yurtdışı pazarlama faaliyetleri başlayacak ve yurtdışından alım heyetleri getirilecek.
İlk etapta 9 firmanın ihtiyaç ve sorunlarının belirlenmesi için saha çalışması yapıldığını açıklayan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Ekicioğlu, TÜBİTAK’a bağlı Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Vakfı’nın proje danışmanlarının Kırşehir’e geldiğini ifade ederek, “İhtiyaç analizi çalışmaları sonrasında, gerekli çalışmalar yapılarak, firmaların kapasitesini geliştirmek ve rekabet güçlerini artırmak amacıyla hayvancılık sektörüyle alakalı eğitimler verilecek. Aynı zamanda; yurt dışı pazarlama faaliyetleri başlayacak ve yurtdışından alım heyetleri getirilecek. Kırşehir’den büyükbaş hayvan ve et ihracatını geliştirmek için 3 yıl sürecek bir proje hazırlandı. Kentteki hayvan üretimi yapılan işletmelerin sahiplerini Avrupa’ya götüreceğiz. Avrupa’daki üreticileri de Kırşehir’e getireceğiz. Hem ithalat hem de ihracat yapmış olacağız. Proje tamamlandığında
Kırşehir olarak hayvan almıyor, aksine satıyor olacağız. Bu projeyle hayvancılık işlemleri güçlendirilecek” açıklamasında bulundu.