Kımız Gerçeği
ORTA ASYA’DAN GÜNÜMÜZE KIMIZ ORTA ASYA’DAN GÜNÜMÜZE KIMIZ
Günümüzde unutulan geleneklerimizden biride kımız tüketmektir. Kımız Türk Gıda Kodeksi fermente süt ürünleri tebliğinin tanımlar bölümüne göre fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus delbrueckii subsp.bulgaricus ve Kluyveromycesmarxianus kültürlerinin kullanıldığı fermente süt ürünüdür.
Tutkunlarının peşinde koştuğu kısrak sütünden elde edilen ekşi gazoz tadında Türk içeceğidir.İçerisindeki yüksek kalsiyum ve fosfor oranıyla kemiklerimize katkısı çok büyüktür, A,B,C vitamini yönünden zengin ve bir çok meyvedeki alkol oranından daha düşük % 1-2 alkol oranına sahiptir. Diyabet hastaları için bulunmaz şifa kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı korur.
Beyin ve sinir sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlayıp ruh hali , yoğunlaşma ,dikkat ve davranış bozukluğuna karşı destek sağlar. Bir diğer faydası ise kalp hastalarında kötü kolesterol dediğimiz LDL düşürüp iyi kolesterol dediğimiz HDL artırır. Faydaları yazmakla bitmeyen milli içeceğimiz kımızın, Türkiye de üretimi ne yazık ki yapılmamaktadır.
Orta Asya’da yaşayan Türkler bu geleneği devam ettirmektedirler. Türkistan ve Moğolistan ülkelerinde bolca tüketilen içeceği bir gün ülkemizde çöyçek denilen taslarda içmek dileğiyle…
Kaynak : Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği