Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 28 Aralık 2020 tarihinde online olarak gerçekleşen toplantı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’a Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Projesi (AYDEP) ile ilgili bir sunum yaptı. 2015 yılında fikir olarak ortaya çıkan AYDEP’in gelişim süreci ve bugün kullanım alanlarına dair açıklamalarda bulunan Rektör Karakaya, AYDEP sisteminin işleyişi hakkında Başkan Saraç’a bilgi verdi.
Süreç Temelli Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemini açıklayarak sunumuna başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu sürecin altı aşamadan oluştuğunu anlattı. AYDEP’in “Yeterlik Alanları” ve “Yeterlik Göstergeleri” hakkında bilgiler veren Rektör Karakaya ders öğrenme çıktılarında bilişsel, duyuşsal ve davranışsal kazanımlar elde etmeyi amaçladıklarını söyledi. AYDEP sisteminin kullanımına dair bilgiler de veren Prof. Dr. Vatan Karakaya, AYDEP Arayüz Detayları hakkında açıklamalarda bulundu.
Rektör Karakaya: “2015 Yılında Fikir Olan AYDEP Bugün Uzaktan Eğitimde Model Oldu”
Pandemi döneminde uzaktan eğitimin önem kazanması ile birlikte Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bu süreci kontrol altında tutarak öğrencilerin eğitimlerine ara vermeden devam etmesini sağladıklarını kaydeden Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Fiziksel eğitimin yapılmasının mümkün olmadığı bu dönemde öğrenci ile öğretim elemanı arasında AYDEP sayesinde önemli bir bağ kurduk. Öğrencilerimiz bu dönemde eğitimlerine kesintisiz olarak devam etti. Yükseköğretim sistemine kalite getirmek için 2015 yılında Eğitim Fakültemiz tarafından pilot olarak uyguladığımız AYDEP, bugün uzaktan eğitim sistemine bir model haline geldi. Koronavirüs Salgını nedeniyle üniversitemizin tüm birimlerinde kullanılan AYDEP ile birlikte üniversitemizin misyonuna yönelik bir amacı gerçekleştirmiş olmaktan çok mutluyuz.”
Rektör Karakaya: “AYDEP Öğrenci Odaklı Bir Eğitim Modelidir”
AYDEP’in KAEÜ için çok önemli bir proje olduğunu anlatan Rektör Karakaya, sunumunda AYDEP’in işlevleri, ilkeleri ve katkılarına yönelik açıklamalarda bulundu. Eğitim süreçlerinin izlenmesinin ve kayıt altında bulunmasının önemine değinen Rektör Karakaya, AYDEP ile yeterliğe dayalı öğrenme, kazanım odaklı değerlendirme, yeterliğe dayalı program geliştirme ve nitelikli eğitim sunma amacında olduklarını belirtti. AYDEP’in öğrenci odaklı bir eğitim modeli olduğu ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Öğrencilerimizin çok yönlü gelişimini önemsiyoruz ve bunu AYDEP ile destekliyoruz. Öğretim materyallerinin eksiksiz bir halde öğrencilere etkileşimli bir şekilde sunulmasını sağlıyoruz. Örgün ve yaygın eğitimde kullanılan ve eğitim süreçlerinin tamamını kayıt altına alarak öğrencilerimizin emeğine sahip çıkıyoruz.”
Rektör Karakaya: “Eğitim İçin Sınır Yoktur”
Rektör Karakaya “Eğitim İçin Sınır Yoktur” sloganı ile eğitim-öğretim faaliyetlerine devam eden üniversitemizin nitelikli bireyler yetiştirmek için çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini anlattı. AYDEP ile canlı derslerin başarılı bir şekilde yürütülmesinin yanında sınavların da sorunsuz bir şekilde yapıldığını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “AYDEP’in hayata geçirilmesi ve başarılı bir şekilde uzaktan eğitimlerin devam edebilmesi için sistem üzerinde sürekli güncellemeler yaptık. Derslerin işlenmesi ve sınavların uygulanmasının yanı sıra lisansüstü tez savunmalarımızı da AYDEP üzerinden gerçekleştirdik. Eğitime de kalite güvencesini getirerek Türkiye yükseköğretimine bir yön vermeye çalıştık. İnsan ancak bilgi ile değişebilir. Biz de bu değişimi sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.”
Comments
comments