Nüfus Müdürlüğün’de Kimlik Mesaisi
Hafta içi Her Gün 17.00-19.00, Cumartesi Günü de 09.00-17.00 Saatleri Arasında Çipli Kimlik Kartı Başvuruları İçin Nüfus Müdürlüğü Açık Tutulacak…
Kırşehir Valiliği İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, 2 Ocak 2017 tarihinden itibaren yurt genelinde başvuruları alınmaya başlanan çipli kimlik kartları başvuruları için mesai yapacak.
Kırşehir Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları müracaatları için hafta içi her gün 17.00-19.00 saatleri arası, hafta sonu Cumartesi günü de 09.00-17.00 saatleri arasında İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğü’nün açık olacağı bildirildi.
15 yaşını dolduran vatandaşların müracaat için kendilerinin gelmesi gerektiğinin altını çizen, Kırşehir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Şinasi Kaya, “5490 sayılı nüfus hizmetleri kanununda 14.01.2016 tarihinde yapılan değişiklikle Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı uygulamasına geçilmiş bulunmaktadır. Güvenilir şekilde koruma altına alınmış olan güvenli bir karttır yeni kimliklerimiz. İlk defa müracaat etmeye gelenler nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet ile müracaat ettikleri zaman bir adet biyometrik resimle birlikte müracaat etmeleri halinde kimlik verilerini alıyoruz. 15 yaşını tamamlamış olan tüm vatandaşlarımız kendileri müracaat etmek durumundadır. Onların da el, parmak, aya izi almak zorundayız. 15 yaşından küçük olanların kendilerinin gelmesine gerek yok, yerine velileri gelecek. Velilerin verileriyle birlikte de onların kimliklerini vereceğiz. 15 yaşın üstündekiler başvurularda biyometrik fotoğrafla gelmeleri gerekiyor” dedi.
Şinasi Kaya, kimlik ücretinin 16 TL olduğunu ve müracaatın alınmasının ardından 13-15 gün arasında yeni kimliklerin vatandaşın adresine teslim edildiğini kaydetti.
Çipli kimlik kartları için vatandaşlar, pilot olarak belirlenen Kırıkkale, Trabzon, Rize, Artvin, Erzurum, Erzincan, Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova’nın ardından 2 Ocak 2017 itibariyle diğer illerden de başvuruda bulunmaya başlamıştı.
Başvuru işlemlerine ilk kez 14 Mart 2016 tarihinde pilot il Kırıkkale’de başlanan çipli kimlik kartlarına 11 pilot ilde bugüne kadar yaklaşık 260 bin kişi başvuruda bulundu.
Kimlik kartlarının 3-4 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor.
BAŞVURU İŞLEMLERİ
Başvuruda nüfus müdürlüğü personelince başvuru sahibinin T.C. Kimlik Numarası sorgulanarak kimlik bilgileri ve en son aldığı nüfus cüzdanı veya kimlik kartı bilgisi kontrol edilecek.
İlk defa kimlik kartı başvurusunda nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden birisi ile son 6 ay içinde çekilmiş ve ICAO standartlarına uygun biyometrik bir adet fotoğraf istenecek.
Başvuru sırasında kişinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ hem de sol el için alınacak. Kişinin biyometrik verisinin alınamadığı durumlarda ise nedeni sisteme kaydedilecek.
15 yaşını tamamlamış olan kişiler başvurularını şahsen yapabilecek. 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almayacak. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların fotoğrafı kimlik kartlarına basılabilecek.
Kimlik kartı başvuruları, “https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr” internet sitesinden, “Alo 199” çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış
temsilciliklere gidilerek yapılabilecek. Nüfus müdürlüklerine gelemeyecek durumda olan vatandaşların başvuruları “Gezici Kayıt Terminalleri” ile alınacak.
Kimliklerin ücretleri ile ilgili bilgi verilen açıklamada, “2017 yılı kimlik kartı bedeli; kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL’dir. Kimlik kartı bedeli başvuru sırasında peşin olarak tahsil edilir. Yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarına ilişkin olarak kimlik kartı başvurusunda bulunulması durumunda herhangi bir bedel alınmayacak” ifadelerine yer verildi.
Kimlik kartı ile vatandaşlar, kamu hizmetlerine güvenli bir şekilde elektronik ortamda kolay erişim sağlayacak. Böylelikle vatandaşlar, gerek kamu gerekse özel teşebbüs hizmetlerinden daha hızlı bir şekilde yararlanacak.
Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak polikarbon materyalden oluşan yeni kimlik kartları, 10 yıl boyunca kullanılacak.